Omelett

är enkelt o gott, en god sallad till o bröd eller knäcke kan vara gott :)

Man kan ha i lite vad man har hemma...nu ska jag ha i paprika,ost,bacon och tomat...jag brukar göra såhär :

Till 1 omelett i ugn behövs :

6 Ägg
1,5dl Grädde
Ca 7 Skivor Bacon
1 röd paprika
Några tärningar ost
Smör att steka i
Salt & Peppar


Sätt ugnen på 225 grader. Ha i en stor klick smör i en ugnsform, ställ in den i ugnen. När smöret smält tar du ut den. Vispa äggen med grädden, ha i en nypa salt och peppar efter behag. Klipp/skär baconet i mindre bitar, stek dessa lite lätt, skär av 2 cm på osten & sen skära i kuber...skär paprikan i stavar typ, lägg åt sidan, skär tomaten i skivor, lägg åt sidan.. Häll äggsmeten i ugnsformen och strö över det stekta baconet,osten, lägg på paprikan o tomaten, varannan brukar bli bra.. Ställ sedan in formen i ugnen igen. Grädda i cirka 10 minuter, eller tills omeletten fått fin gyllene färg.

 

Lycka till =)

 





Förlåt!!

för mitt megadåliga bloggande men som många vet har jag mått skit...har separerat från nichola & det har fan varit det jobbigaste jag någonsinn gjort men detta va tvunget...han vill åt ett håll o jag ett annat så nu får det va nog...jag kan inte leva så som jag gjort, har mått dåligt över hur vårt förhållande har varit osv...kommer dock alltid älska han, det vi har haft kommer jag nog aldrig få med någon annan, men man vet aldrig...hihi...Vi har skilts åt som bästa vänner, vilket jag tycker är bra, med tanke på vår historia & framför allt Felicia <3
Hon behöver båda sina föräldrar o att vi kan göra saker ihop som vänner...att hon ska veta att vi båda älskar henne även om vi inte är tsm, kommer alltid älska varann..så e det!!


Imorgon är det Onsdag, vilket betyder köttdag på jobb :) Ska göra kalops, potatis & rödbetor , det e bara så gott...

KALOPS:

800 g grytbitar av nötkött
3 3 st gula lökar
2 5 st morötter
10 12 st kryddpepparkorn
2 6 st lagerblad
1 0.5 l hönsbuljong eller 1-2 buljongtärningar
salt & peppar
smör och olja till stekning
1 1 msk maizena till redningen av såsen

GÖR SÅ HÄR :

Skiva morötterna och lökarna. Värm upp en stekpanna med smör och olja, bryn grytbitarna tillsammans med löken och morötterna, salta, peppra och lägg över det i en gryta. Bryn i omgångar så att köttet får fin färg. Tillsätt buljong och kryddor, koka kalopsenen sakta under lock tills köttet känns mört (cirka 1 timme).Red vid behov kalopsen till simmig konsistens med lite maizena utrört i vatten. Smaka av med salt...serveras med kokt potatis & rödbetor :)

SMAKLIG MÅLTID <3

 

 



Studenten!!

Är det för många idag så grattis till alla er, och ett speciellt stort grattis till Jenny Ekstrand på hennes studentdag =) Hon har kämpat och vet ni vad? Det har hon gjort med bravur, hon har bevisat för alla att man kan, trots en liten sjuk Ellinor!! Är såå stolt över dej Jenny!!!

Idag skulle det vara något med fisk men eftersom felicia va halskass inatt så stannade vi båda hemma, så jag tänker skriva ner vad vi ska äta här hemma istället!! 

Tänkte göra en korvgryta och ha pasta eller ris till, här kommer ett recept som är jättegott :

Du behöver detta till ca 4 personer :

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
1 ring falukorv
1 burk krossade tomater (400 g)
1 msk tomatpuré
2 tsk senap
2 tsk oregano
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk champinjoner (400g)
1 gul eller orange paprika

Gör så här :

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i margarin eller smör i en stekpanna. Tillsätt falukorv, krossade tomater,champinjoner, hackad paprika, tomatpuré, senap och oregano. Låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över hackad persilja.

Servera med pasta eller ris.... smaklig måltid <3

Sent...

inlägg är bättre än inget alls, ellerhur?
Soppa idag på menyn, har gjort en som heter Chowder, en matig majssoppa som den oxå kallas...gillar man majs o potatis så tycker man nog om den, den va speciell i smaken men faktiskt god...här får ni receptet :

Man behöver :

4 port

1 liter vatten
2 hönsbuljongtärning
2,5 dl majskorn
1 stor grön paprika
2 potatisar
1/2 normalstor purjolök
1 dl fraiche 15%
1 tsk vetemjöl
salt
vitpeppar
4 msk gräslök

 

Gör så här :

Koka upp vattnet och fonden. Skär paprika, potatis, purjolöken i mindre bitar. Häll i allt plus majsen i fonden.
Låt koka ca 20 minuter. Mixa soppan slät och red ev av med vetemjöl och koka 3 minuter till.
Häll i fraichen och smaka av med salt och peppar. Serveras med att strö över gräslöken och vitlöksbröd som man snabbt o enkelt gör:

Skär en formfranska i skivor, blands 4 vitlöksklyftor som man pressat med 100 g rumstempererat smör, lite flingsalt och klppt persilja...bre detta på brödskivirna, in i ugnen på 200 g i ca 4-5 minuter!!

Smaklig måltid :)

 

 

 

 


Söndagsmat på lill-lördag!!

Japps, så e det...ska ha plommonspäckad fläskkarré med potatis,sås o grönsaker & gele...gottigt...

Det är lätt o göra, sköter sig själv...

Antingen köper man en som är färdigspäckad eller så kan man kan också göra det enkelt själv genom att köpa en benfri karréstek. Lägg den med den lite fetare, marmorerade sidan uppåt och skär små snitt ca 1 ½ - 2 cm djupa med spetsen på en vass kniv. Stoppa i 10-12 st kärnfria katrinplommon.

Sedan lägger man karrén i en ugnsform och stoppar in en köttermometer med spetsen så nära mittpunkten av köttbiten som möjligt. Ställ sedan in den i den nedre delen av ugnen i 175 grader och låt stå där tills termometern visar 85 grader. Det tar ca 2 timmar...

När det är klart, låt steken stå ca 10-15 min i rumstemperatur innan du skär upp den för bästa resultatet, köttet får vila lite...

Sås till ca 4 portioner, kan du göra på skyn. Vispa ihop 1 dl grädde med 1 ½ msk vetemjöl, tillsätt skyn och späd med vatten så att sky + vatten blir ungefär 2 dl. Tillsätt 1-2 msk köttfond eller 2 köttbuljongstärningar och låt koka upp och puttra ett par minuter...Man kan ha i 1 msk vinbärsgelé med för smakens skull, blir gottigt ska jag lova er <3

Serveras med kokt potatis, rödkål och röd eller svart vinbärsgelé...

 


Du gamla, du fria...

Japps, sant...det är sveriges nationaldag idag...

Sveriges nationaldag, även svenska flaggans dag, firas den 6 juni  varje år och är sedan 2005 en helgdag i Sverige. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung 1523. Även 1809 och 1974 års regeringsformer utfärdades den 6 juni.

Tidigare firades 6 juni som svenska flaggans dag och det var först 1983 dagen fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen även en salutdag... :) 

Vi "firar" inte på nåt speciellt sätt, jag gjorde marängsviss a la sverige, färgade marängtopparna gula o blå, det va det enda idag...varit hos grannen o snackat,fikat o druckit kaffe, fick mina bryn noppade...jag har inte tålamod till det själv mer än på fyllan, vilket hade resulterat i att jag hade haft stora buskiga bryn, eftersom det är väldigt sällan jag dricker...annars brukar jag gå till araberna där jag klipper mig som drar det med tråd o noppar med kniv men ann hade tid o göra ve dom så jag blev meganöjd =)

Idag har vi ätit sån god sommarmat, grillade korv i ugnen o åt potatissallad o tomat, gurka till det...megagott =)
Skulle haft en middagsgäst idag o egentligen gjort helstekt fläskfilé o potatisgratäng men så blev inte faller så då gjorde vi nåt lätt o enkelt..så idag kommer inget recept...det e ju helgdag o allt..haha

Ha en fortsatt fin kväll, jag ska fortsätta röja i sovrummet, håller på o sortera ut kläder som ej används mer, ska lämna dom till jobbet så det kommer till användning så har ni saker o kläder o annat ni vill bli av med o inte köra till tippen med det så ring 141666 och få pratat med anki, hon som har hand om allt sånt...

Puss o kram, ses på stan...

VÅR fina SVENSKA flagga <3

Lördagkväll

Är det idag....igår va vi hemma hos Ida o hennes familj i Klippan, mysigt som bara den...Melvin har vuxit så mkt, han e bara för fin...Vi åkte därifrån vid 13 tiden o sen va det dax o tvätta, slängde i 2 maskiner o sen cyklade vi till mina föräldrar...felicia e så duktig...blir bara såå stolt!! Nu är stadscykling klar :)
Idag ville felicia ha något smakigt som hon sa, och vi bestämde oss för o göra hemmagjord hamburgartallrik ;)

Hemmagjorda hamburgare
(4 stora biffar)

500 g blandfärs
1 stort ägg
½ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1 dl mjölk
1 gul lök
1 msk senap
½ tsk svartpeppar
1½ tsk salt
smör att steka i

Gör såhär:


Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk och låt stå ca 15 minuter. Skala och hacka löken mycket fint.
Hetta upp en stekpanna och fräs löken tills den blir glansig. Låt svalna.
Rör ihop färs, ägg, lök, senap ströbrödsröran och kryddorna.
Blanda till en jämn smet.
Blöt händerna i varmt vatten och forma sedan fyra stora biffar av färsen.
Stek på medelvärme tills de är färdiga.

Hamburgerdressing :

1 dl äkta majonäs
2 msk bostongurka
2 msk ketchup
1 msk tomatpuré
2 msk creme fraiche
1 tsk senap
½ tsk socker

Gör såhär:


Blanda helt enkelt ihop alla ingredienser i en bunke och smaka av med vitpeppar.

Man kan ha i lite vad man tycker om, vi brukar ha i hamburgerbröd såklart...bostongurka, ketchup, lökringar
ananasringar, tomatskivor, gurkskivor, ostskivor och hemmagjord hamburgerdressing...

 

 

Trevlig fortsättning på kvällen <3

 

 


Lätta middagar för den lata, hihi...

Ja, lat o trött kan man ju vara efter ha kommit från jobb, skola...you name it!! Då kan det vara skönt o ha lite enklare rätter o göra, om man inte hunnit äta än...här kommer några jag brukar svinga ihop ibland när man e lite tröter..hehe..

Paj utan skal :)
En paj utan skal! Blir det pudding, frittata eller omelett? Det spelar ingen roll men gott och enkelt är det. Servera med blandad sallad till. Kallt vitt vin passar både till paj och sallad...

Äggstanning till en ”paj”
4 frukost ägg
4 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
0,5 tsk curry (valfritt)

Gör så här :
Blanda och slå över fyllningen i ugnsformen. Denna stelnar i ugnen - prova att skaka på pajen efter 40 - 50 minuter - skvalpar det ännu omkring så ska den gå längre. Är den fast så är den klar. ”Platta” formar går snabbare än höga.

Spenatpaj med fetaostpaj :

2 pkt fryst bladspenat eller motsvarande färsk
1 rödlök
3 msk olivolja
1 vitlök
200 gram fetaost

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Värm en stekpanna, hacka rödlöken och fräs med spenaten i olivoljan. Pressa i vitlöken. Fräs tills spenaten är varm och låt den rinna av i ett durkslag. Tärna fetaosten. Bred ut spenaten i formen. Lägg osten över spenaten. Häll över en äggstanning. Grädda i 50 minuter.

Spenatpaj med fetaost :)

Kyckling, soltorkad tomat och svamp :
1 grillad kyckling
1 dl soltorkad tomat
15 champinjoner

Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader. Rensa och dela kycklingkött grovt. Hacka tomater och skär svamp grovt. Blanda i en ugnsform, slå över äggstanning och grädda. Färsk basilika och pressad vitlök är också gott i.

Blandad sallad med sparris och hyvlad parmesan :


1 bunte sparris (vit eller grön)
1 huvud isberg
Ett tråg blandad sallad
1 påse färsk spenat
1 rödlök
5 dl machésallad
1 pkt groddar
0,5 dl smakfull olivolja
1 dl hyvlad parmesan eller grano padano

Gör så här :
Skala nederdelen på sparrisen tunt. Koka i 5 – 8 minuter i saltat vatten. Kyl i kallt vatten. Ta upp, dela och vänd i olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Skölj och rensa sallad, spenat och groddar. Skala, dela och skiva rödlök tunt. Varva med olivolja på fat, i skål eller på tallrik. Toppa med hyvlad ost.

Sen kan man ju göra wookad mat, det går snabbt o är gott :)

Kycklingwook :

Du behöver :

200-300 g salladskyckling (fryst grillad kyckling i små bitar)
1 msk olja
400-600 g wokgrönsaker
125 g nudlar, fullkornsnudlar eller rårisnudlar
chutneysås eller coconut sweet chili sauce
salt

Gör så här :
Hetta upp oljan i en stekpanna. Häll på de frysta wokgrönsakerna och kycklingbitarna. Stek under omrörning tills allt är varmt ca 8 min. Salta lite om man vill ...Koka under tiden risnudlarna enligt anvisning på förpackningen (oftast ca 2 minuter i lättsaltat vatten). Servera med chutneysås eller sweet chilisås..gott o enkelt!!

Hoppas något av recepten smakar!! KRAM <3

 


Tomat & basilikasoppa ;)

Är det idag ( läs torsdag ) och det ska bli både kul o göra för jag har aldrig gjort just den, tomatsoppa har jag men inte med basilika ii...ska bli spännande o smaka den med, tror den kan vara god :)
Till efterrätt ska vi göra citronfromage, det är en väldigt god en det :) Längesen jag gjorde egen fromage så det ska bli kul...synd man gör det så sällan, det är ju rätt enkelt o göra!!

Här kommer iallafall receptet på soppan som jag än en gång fått av föreståndaren Carina Tegnér :

Detta behövs till ca 4-5 personer :

2 burkar hela tomater (á 400 g)
2 gula lökar
2 msk hackad basilika
½ dl konc kyckling- eller grönsaksfond
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk socker
2 dl kornris
2 msk olivolja
Ca ½ tsk salt

Gör så här :

Skala löken och grovhacka den, fräs lök och basilikan i olivoljan. Tillsätt tomater, vatten och fond och koka i ca 10 minuter...ta kastrullen från plattan och mixa soppan slät, tillsätt sambal oelek och socker, rör om. Blanda ner kornriset och koka på medelvärme i 10 minuter och smaka av med saltet, tillsätt mer vatten om soppan är för tjock...ska ju va lite rinnig men inte för mkt.. Garnera med ev mer basilika om så önskas, man äter ju med ögat med, hihi =)


Gott :)



Citronfromag receptet är ett jag fick på Rönnowska skolan i Helsingborg när jag gick där i gymnasiet, är ett antal år sen nu ju...men så roligt jag hade där!! Många glada men fram för allt goda minnen!!

Citronfromage

4 blad gelatin
2 ägg
1 dl socker
rivet skal av en halv citron
pressad saft av en citron
3 dl vispgrädde

Gör så här :

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Rör äggulor och socker poröst & tillsätt citronskal samt citronsaften.
Krama vattnet ur gelatinbladen och smält gelatinbladen i sin egen fuktighet i en kastrull på svag värme...rör så det inte bränns, vilket är svårt men nån gång ska ju va den första, hihi...Häll gelatinet i äggblandningen under om rörning och låt blandningen stelnalite...Vispa grädde och rör ner den i äggblandningen, vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i blandningen...Häll upp fromagen i en skål eller i portionsglas och låt det stå kallt och stelna i 2-3 timmar...Riv gärna lite citronskal som garnering och citronmellis :)


Mmmm vad gott <3


 




Citronfromage

4 blad gelatin
2 ägg
1 dl socker
rivet skal av en halv citron
pressad saft av en citron
3 dl vispgrädde


Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Rör äggulor och socker poröst.
Tillsätt citronskal och citronsaft.
Krama vattnet ur gelatinbladen.
Smält gelatinbladen i sin egen fuktighet i en kastrull på svag värme.
Häll gelatinet i äggblandningen under om rörning.
Låt blandningen stelna något.
Vispa grädde och rör ner den i äggblandningen.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i blandningen.
Häll upp fromagen i en skål eller i portionsglas.
Låt stå kallt och stelna i 2-3 timmar.

Godmorgon!!

Solen lyser & jag med den, hihi...skönt med lite värme hade det varit tycker jag, dax att sommaren börjar oxå, hehe...vi kan nog alla behöva det ..

Idag blir det pasta o kasslergratäng, gott o lätt o göra...här kommer receptet :

Detta behövs till ca 4 personer :

300 gr bandspagetti
1 strimlad purjolök
500 gr strimlad kassler
1 röd paprika
3 msk smör
2 tsk dragon
2 dl frysta ärtor
2 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
Salt o peppar

Ostsås

4 dl riven ost
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk

Så här gör man :

Koka spagettin o lägg den väl av runnen i en stor form. Fräs purjolök, paprika o kasslern i smöret i 10 min. Lägg i de övriga ingredienserna o låt det småputtra ytterligare 5 min. Krydda o lägg blandningen över spagettin.

Gör ostsåsen, bland mjölk, ost o grädde. Ge hastigt uppkok o blanda i creme fraiche...Häll såsen över kasslern o in i ugnen ca 20 min på ca 225 °C eller tills det har blivit lite färg...denna e supergod o lätt att göra, felicia älskar den!! Serveras gärna med en sallad o bröd eller knäckebröd :)

Lycka till och ha en underbar dag <3

Visst ser det gott ut?

 

 


Köttbullar <3

Hejsan på er!!
Hoppas allt är bra, här e det superbra!! Såg en läskig film igår, Paranormal Activity...den va visst läskig o så men jag tror ju dock det är lite fejk...en del saker där kan ha hänt men inte allt, men sen o andra sidan vet man inte...ellerhur??

Jag ska göra kättbullar, kokt potatis & gräddsås idag på huset, ska bli kul..det är ju en del som ska rullas om man säger så, 8 kg köttfärs säger en del va?? haha...

Detta behövs till 4 personer :

500-600 gram köttfärs
1 ägg
0,5 dl skorpmjöl
2 - 3 dl vätska: vatten, mjölk eller grädde
1 finhackad gul lök
salt, peppar

Man gör såhär :

Blanda samman vätskan och skorpmjölet i bunke, låt skorpmjölet svälla i ca 10 minuter. Blanda ner färsen, ägget,löken, salt och peppar i bunken. Rulla runda köttbullar, det går lättast om man sköljer händerna i kallt vatten innan... Stek köttbullarna på medelvärme och servera med gärna köttbullarna med potatis eller potatismos, brunsås, rårörda lingon... :)

Kram & lycka till <3

RSS 2.0