Fredag <3

och 1 hel vecka sen jag fyllde år, va ute & hade såå roligt =)

Idag har vi varit i stan, ätit gott, glass o druckit en massa bubbelvatten som loppan kallar det...gjorde nåt riktigt gott nu ikväll som jag ska skriva receptet på o det va falafel =)

Falafel:
6dl blötlagda kikärtor (obs! blötlagda – INTE kokta)
1dl persilja (eller som krydda i burk)
2msk vetemjöl
ca 1/2 dl vatten
1-2 klyftor vitlök (eller som krydda i burk)
2 tsk salt
1-2 msk kummin (obs! kummin – INTE spiskummin)
2-3 tsk koriander
1 tsk chillipulver
1 tsk paprilapulver
1 msk tacosås

Kryddorna är min uppskattning, jag kryddar på känsla dock ;) Det som är väldigt, väldigt viktigt är att kikärtorna ska vara blötlagda (INTE kokta) – bara att mäta upp cirka 3,5-4dl kikärtor från påsen och lägga i en stor bunke med massa vatten i 10-12 timmar.

Mosa/mixa ner kikärtorna (mixer eller stavmixer) till en jämn smet, häll i kryddorna och blanda väl. Forma som bollar eller biffar, mitt tips är som biffar då det är lättare att hantera i stekpannan. Stek på medelvärme tills de har fått en gyllene färg.

Kebabsås:
3 dlcreme fraiche
ca 10 tsk tacosås (jag hade medium)
2 tsk ketchup
chillipulver, salt, svartpeppar, vitlök, lite vitpeppar, italiensk salladskrydda

Häll ur creme fraiche i en lagom stor bunke, blanda ner kryddorna och rör om rejält så allting blandas väl. Smaka av och krydda efter din smak.

Sen åt vi detta med sallad, gurka & tomat i ett värmt pitabröd som man värmer i ugnen på 200 grader...gott som bara den =)

 

Kramis på er & ha en bra helg :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0