Fredag <3
Idag har vi varit i stan, ätit gott, glass o druckit en massa bubbelvatten som loppan kallar det...gjorde nåt riktigt gott nu ikväll som jag ska skriva receptet på o det va falafel =)
Falafel:
6dl blötlagda kikärtor (obs! blötlagda – INTE kokta)
1dl persilja (eller som krydda i burk)
2msk vetemjöl
ca 1/2 dl vatten
1-2 klyftor vitlök (eller som krydda i burk)
2 tsk salt
1-2 msk kummin (obs! kummin – INTE spiskummin)
2-3 tsk koriander
1 tsk chillipulver
1 tsk paprilapulver
1 msk tacosås
Kryddorna är min uppskattning, jag kryddar på känsla dock Det som är väldigt, väldigt viktigt är att kikärtorna ska vara blötlagda (INTE kokta) – bara att mäta upp cirka 3,5-4dl kikärtor från påsen och lägga i en stor bunke med massa vatten i 10-12 timmar.
Mosa/mixa ner kikärtorna (mixer eller stavmixer) till en jämn smet, häll i kryddorna och blanda väl. Forma som bollar eller biffar, mitt tips är som biffar då det är lättare att hantera i stekpannan. Stek på medelvärme tills de har fått en gyllene färg.
Kebabsås:
3 dlcreme fraiche
ca 10 tsk tacosås (jag hade medium)
2 tsk ketchup
chillipulver, salt, svartpeppar, vitlök, lite vitpeppar, italiensk salladskrydda
Häll ur creme fraiche i en lagom stor bunke, blanda ner kryddorna och rör om rejält så allting blandas väl. Smaka av och krydda efter din smak.
Sen åt vi detta med sallad, gurka & tomat i ett värmt pitabröd som man värmer i ugnen på 200 grader...gott som bara den =)
Kramis på er & ha en bra helg :)