Tomat & basilikasoppa ;)
Är det idag ( läs torsdag ) och det ska bli både kul o göra för jag har aldrig gjort just den, tomatsoppa har jag men inte med basilika ii...ska bli spännande o smaka den med, tror den kan vara god :)
Till efterrätt ska vi göra citronfromage, det är en väldigt god en det :) Längesen jag gjorde egen fromage så det ska bli kul...synd man gör det så sällan, det är ju rätt enkelt o göra!!
Här kommer iallafall receptet på soppan som jag än en gång fått av föreståndaren Carina Tegnér :
Detta behövs till ca 4-5 personer :
2 burkar hela tomater (á 400 g)
2 gula lökar
2 msk hackad basilika
½ dl konc kyckling- eller grönsaksfond
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk socker
2 dl kornris
2 msk olivolja
Ca ½ tsk salt
Gör så här :
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Rör äggulor och socker poröst.
Tillsätt citronskal och citronsaft.
Krama vattnet ur gelatinbladen.
Smält gelatinbladen i sin egen fuktighet i en kastrull på svag värme.
Häll gelatinet i äggblandningen under om rörning.
Låt blandningen stelna något.
Vispa grädde och rör ner den i äggblandningen.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i blandningen.
Häll upp fromagen i en skål eller i portionsglas.
Låt stå kallt och stelna i 2-3 timmar.
Till efterrätt ska vi göra citronfromage, det är en väldigt god en det :) Längesen jag gjorde egen fromage så det ska bli kul...synd man gör det så sällan, det är ju rätt enkelt o göra!!
Här kommer iallafall receptet på soppan som jag än en gång fått av föreståndaren Carina Tegnér :
Detta behövs till ca 4-5 personer :
2 burkar hela tomater (á 400 g)
2 gula lökar
2 msk hackad basilika
½ dl konc kyckling- eller grönsaksfond
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk socker
2 dl kornris
2 msk olivolja
Ca ½ tsk salt
Gör så här :
Skala löken och grovhacka den, fräs lök och basilikan i olivoljan. Tillsätt tomater, vatten och fond och koka i ca 10 minuter...ta kastrullen från plattan och mixa soppan slät, tillsätt sambal oelek och socker, rör om. Blanda ner kornriset och koka på medelvärme i 10 minuter och smaka av med saltet, tillsätt mer vatten om soppan är för tjock...ska ju va lite rinnig men inte för mkt.. Garnera med ev mer basilika om så önskas, man äter ju med ögat med, hihi =)
Gott :)
Citronfromag receptet är ett jag fick på Rönnowska skolan i Helsingborg när jag gick där i gymnasiet, är ett antal år sen nu ju...men så roligt jag hade där!! Många glada men fram för allt goda minnen!!
Citronfromage
4 blad gelatin
2 ägg
1 dl socker
rivet skal av en halv citron
pressad saft av en citron
3 dl vispgrädde
Gör så här :
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Rör äggulor och socker poröst & tillsätt citronskal samt citronsaften.
Krama vattnet ur gelatinbladen och smält gelatinbladen i sin egen fuktighet i en kastrull på svag värme...rör så det inte bränns, vilket är svårt men nån gång ska ju va den första, hihi...Häll gelatinet i äggblandningen under om rörning och låt blandningen stelnalite...Vispa grädde och rör ner den i äggblandningen, vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i blandningen...Häll upp fromagen i en skål eller i portionsglas och låt det stå kallt och stelna i 2-3 timmar...Riv gärna lite citronskal som garnering och citronmellis :)
Mmmm vad gott <3

Citronfromag receptet är ett jag fick på Rönnowska skolan i Helsingborg när jag gick där i gymnasiet, är ett antal år sen nu ju...men så roligt jag hade där!! Många glada men fram för allt goda minnen!!
Citronfromage
4 blad gelatin
2 ägg
1 dl socker
rivet skal av en halv citron
pressad saft av en citron
3 dl vispgrädde
Gör så här :
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Rör äggulor och socker poröst & tillsätt citronskal samt citronsaften.
Krama vattnet ur gelatinbladen och smält gelatinbladen i sin egen fuktighet i en kastrull på svag värme...rör så det inte bränns, vilket är svårt men nån gång ska ju va den första, hihi...Häll gelatinet i äggblandningen under om rörning och låt blandningen stelnalite...Vispa grädde och rör ner den i äggblandningen, vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i blandningen...Häll upp fromagen i en skål eller i portionsglas och låt det stå kallt och stelna i 2-3 timmar...Riv gärna lite citronskal som garnering och citronmellis :)

Citronfromage
4 blad gelatin
2 ägg
1 dl socker
rivet skal av en halv citron
pressad saft av en citron
3 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
Rör äggulor och socker poröst.
Tillsätt citronskal och citronsaft.
Krama vattnet ur gelatinbladen.
Smält gelatinbladen i sin egen fuktighet i en kastrull på svag värme.
Häll gelatinet i äggblandningen under om rörning.
Låt blandningen stelna något.
Vispa grädde och rör ner den i äggblandningen.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i blandningen.
Häll upp fromagen i en skål eller i portionsglas.
Låt stå kallt och stelna i 2-3 timmar.
Kommentarer
Trackback